zondag 21 juni 2009

De JWR antwoordt: Johan's vraag

Even samenvatten wat de vraag was:

Johan vroeg zich af hoe men in de ruimte kan sturen, daar er geen wrijving is


Wel Johan: wat je vooreerst moet begrijpen is dat in ruimtevaart de wrijving geen factor is (als we buiten de atmosfeer zijn natuurlijk) dus speelt dat zeker geen rol in het sturen.


Daarnaast heb je twee types van sturing: de actieve sturing en de passieve sturing.


Actieve sturing:


Dit is de sturing waar we werkelijk raketjes gaan gebruiken, ruimtetuigen hebben (vaak niet altijd) een inwendige brandstoftank (afhankelijk van type motor: ionenaandrijving, brandstofmotor, nucleaire motor) en een motor.


Het principe en de werking is zeer simpel en baseert zich op de wet van actie en reactie: een actie wordt gegeven in één richting het tuig gaat in de andere richting. Als je dat eens wil uittesten neem je een ballon, blaas hem op en laat je hem los ballon vliegt weg. Of in dit geval de raket.



Hierbinnen kan je nog twee soorten onderscheiden: de directe of indirecte sturing

De directe sturing wordt verkregen met motortjes over het hele tuig (zoals de space shuttle er een hele boel heeft) of indirect door gewoon de hoofdmotor te kantelen in de tegengestelde richting van waar je naartoe wil.
















Passieve sturing:


Dit is het type dat gebruik maakt van gyroscopen, eer gyroscoop is - om het simpel te houden - een groot fietswiel dat ronddraait rond zijn as. Door verschillende krachten die erop inwerken kan een oriëntatie of stabilisatie verkregen werden. Als je dat proefondervindelijk wil testen neem je maar een fietswiel op een as, laat je het wiel draaien in horizontale stand en probeer je het te kantelen, je voelt een tegenwerking.

Ruimtetuigen maken ook gebruik van deze technologie voor oriëntatie en daar de gyroscopen te bewegen kan een verschillende route bekomen worden.








Naast de types sturing is navigatie ook een heel belangrijke factor. Voor elke missie worden de banen berekend die het tuig in kwestie moet afleggen, hiervoor vertrekt men vanaf het eindpunt en werkt terug (voor planeet of maanlandingen).

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP