vrijdag 5 februari 2010

Hoelang duurt het om naar de ruimte te vliegen?

Zowel met de spaceshuttle van de Amerikanen als met de Russische raket Sojoez FG duurt een reis naar de ruimte ongeveer 8 minuten.

Twee dingen zijn belangrijk:
- je moet door de dampkring rond de aarde geraken en
- je moet voldoende snelheid hebben om niet terug naar de aarde te worden getrokken.

De dampkring, of de atmosfeer, is een laag rond de aarde die bestaat uit allerlei gassen. Zonder deze laag zou het leven op aarde niet mogelijk zijn. Deze laag geeft ons lucht, water, warmte en beschermt ons tegen te felle zonnestralen en meteorieten.

Je bent in de ruimte van zodra je merkt dat je gewichtloos bent. Dat gebeurt op ongeveer 100 km hoogte.


Een reis naar het ISS duurt twee dagen.

Als je "arriveert" in de ruimte, en je wil naar het ISS, dan moet de spacecapsule in een baan rond de aarde komen. Astronauten noemen dit een parkeerbaan. Die bevindt zich op zo'n 200 km hoogte. Van zodra de spaceshuttle in een baan rond de aarde komt, slaan de motoren af en worden de zonnepanelen geopend zodat de batterijen kunnen worden opgeladen.

En dan begint de reis in een baan rond de aarde. Op weg naar het ISS.

Frank De Winne reisde met de Sojoez.

Het ISS maakt een omwenteling rond de aarde in iets minder dan 92 minuten.
De Sojoez, waarmee de ruimtevaarders naar het ISS reizen doet over zo'n omwenteling iets minder dan 89 minuten. Dat is dus iets sneller en dus kan de achtervolging worden ingezet.

Het ISS bevindt zich ongeveer 350 tot 400 km boven de aarde. Dus moet de Sojoez hoger en hoger geraken. Horizontaal vliegen in een baan rond de aarde vraagt al veel energie en brandstof maar om hoger te geraken moet je ook nog eens vertikaal, en dat vergt nog meer brandstof. Daarom doen ze het kalmpjes aan: na ongeveer 2 dagen achtervolgen, bereikt de Sojoez-capsule het ISS en kan de capsule worden vastgekoppeld aan het ISS.

De reis naar de maan duurt 3 volle dagen
Een reis naar Mars zal 6 maanden duren.

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP