woensdag 16 september 2009

Aan onze vrienden de journalisten














Elke week vindt in de gemeenteraadszaal van het stadhuis in Gent een persconferentie plaats. Dat was vandaag ook het geval.

De Pedagogische Begeleidingsdienst is een dienst van de stad Gent. Oma heeft 10 dagen lang haar matten uitgerold op de Accenta-Jaarbeurs in Gent, soooooo wij "mochten" vanuit het project een woordje uitleg komen geven op de persconferentie.

Ik had zo vaagweg al het idee dat als er al een vraag zou zijn, deze niet zou gaan over leren, onderwijs of innovatie.. maar over onze samenwerking met de V.U.B. En ja hoor, er was slechts één vraag: waarom een project realiseren, samen met de V.U.B.?

Die vraag is simpel te beantwoorden. Om te kunnen werken rond innovatie in onderwijs of elders, heb je ideeën nodig. Ideeën ontspruiten niet uit gebouwen of uit koffers of uit lampen. Ideeën ontstaan in creatieve breinen van mensen.

Journalisten komen elkaar ook telkens weer tegen. Op evenementen, op persconferenties, op recepties, of zelfs voor het bureau van een schepen waar ze een drankje krijgen aangeboden. En dan praat je wat, en soms wissel je ook ideeën uit.

Onderwijsmensen doen dat ook: elkaar opzoeken, of elkaar toevallig tegenkomen.

Heel soms ontstaat er dan een symbiose tussen geesten die elkaar vinden. Dan maakt het niet uit of je van de planeet aarde of van mars komt, of van de VUB of de UG, nee, je vindt elkaar en er ontstaan nieuwe ideeën.

Dat is de reden waarom VUB en PBD zijn gaan samenwerken. Het toeval dat mensen met ideeën bijeen heeft gebracht. We wilden de ideeën die we hebben over onderwijsvernieuwing in de praktijk zien. Een beetje zoals missionarissen denken we dat we iets te vertellen hebben en willen we een gedachtengoed verspreiden. En daarin vonden we elkaar. Daarom werken we samen. Dit is vooral een samenwerken tussen mensen.

In de loop van dit project zien we anderen aansluiten: niet toevallig Creax, niet toevallig Tijl van de Jeugdwerkgroep Ruimtevaart, en niet toevallig ook onderwijsmensen, kleuterjuffen uit Vlaamse scholen. Telkens wanneer iemand aansluit verandert het project want telkens wordt er iets toegevoegd. Als je dan later aan mensen gaat vragen waarom ze net in dit project meewerken, dan zal het antwoord altijd weer te maken hebben met de ideeën en het gedachtegoed van de mensen die samenwerken in dit project.

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP