donderdag 1 oktober 2009

Boeren krijgen hulp uit de ruimte

Ook gelezen in de krant: boeren krijgen hulp uit de ruimte voor het telen van hun gewassen.
Ze kunnen inloggen op de website Mijnakker . Ze voegen hun akker toe. Daarna kunnen ze via satelietbeelden zien wanneer en waar ze moeten bijmesten. De computerbeelden tonen dat de groei van een gewas achterblijft, of dat het gewas net goed gedijt.

Het hele project is nog in een experimenteer-fase. De satellieten kunnen niet 'in' de grond lezen. Boeren weten dus niet op basis van die satellietbeelden hoeveel ze moeten bijmesten. En de beelden zijn er voorlopig ook nog maar enkel voor aardappelen, granen, suikerbieten en maïs. Voor fruitboeren is het nog te vroeg: de satellieten zien nog geen verschil tussen de fruitbomen en de stroken gras ertussen.

Sommige boeren zijn ook bang dat v.b. de aardappelindustrie zou kunnen "meelezen". Zij zouden bijvoorbeeld kunnen berekenen hoeveel de opbrengst van aardappelen zou kunnen zijn, en op basis daarvan al hun prijs bepalen.

Toch is dit wel weer een staaltje van hoe mensen wetenschap kunnen gebruiken en inzetten. Cijfers bewijzen toch al dat de opbrengst van een akker verbeterde als je gebruik maakt van de satellietbeelden.

http://www.vilt.be/Lieven_Bydekerke_-_VITO_-_Krijgen_boeren_hulp_uit_de_ruimte

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP