woensdag 7 juli 2010

Maak een sterrenstelsel-tol


Een ster aan de hemel ziet er natuurlijk niet zo uit als het tekeningetje links. Een ster is een gasbol die energie uitstraalt: licht, warmte en andere stralingen. Je ziet vanop de aarde miljarden en miljarden sterren. Ze vormen sterrenstelsels. Sommige stelsels vormen samen een spiraal.

De tekening rechts lijkt er al beter op.
In een draaiend spiraalvormig sterrenstelsel zijn de dicht samengepakte sterren in het centrum rood. Dit zijn de oude sterren. De jongere hete sterren zijn blauw, en die vind je in de spiraalarmen van het stelsel.

Wie aan kleuters wil uitleggen hoe een sterrenstelsel eruit ziet hoeft dat niet noodzakelijk te doen met een kleurplaat waarop de kleuters een heleboel vijfpuntige sterretjes kunnen inkleuren. Daarmee oefenen ze misschien wel hun fijne motoriek, maar leren wat sterren zijn, dat doen ze niet met een kleurplaat.
Wat dacht je van een sterrenstelsel-tol?Een sterrenstelseltol maken is niet zo moeilijk:
knip uit donker stevig papier een cirkel van zo'n 12 cm doorsnee.
Dan neem je een stukje blauw papier en tekent daar een spiraal op. Die van mij ziet er meer uit als een inktvis maar ik ben niet zo sterk in het tekenen van wervelende spiralen. Ervaring leert dat de meeste kleuters dit beter kunnen dan ikzelf.
Je knipt de blauwe spiraalvorm uit (ook 12 cm doorsnee) en gebruikt die als ondergrond om een tweede kleinere vorm te tekenen en te knippen maar nu uit rood papier.
Zoek een stokje van zo'n 10 cm en scherp er een punt aan. Ik had hier nog een ikea-potloodje liggen, elk stokje is goed, als het maar een scherpe punt heeft. Als je met een passer eerst een gaatje prikt dan kan je het stokje er wel doorpersen.

Zo, en dan heb je een tol. Als je die laat draaien vloeien de kleuren samen en zie je een roodachtig midden (dat zijn de koelere oudere sterren) en een blauwige kleur aan de rand, die stellen dan de hetere jongere sterren voor. De fijne motoriek is daarmee ook geoefend én de kleuters hebben hiermee ook veel andere dingen geleerd.Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP