vrijdag 3 september 2010
Over onderwijs en leven in het computertijdperk
Bron: De Gentenaar, 31 augustus 2010
Het begin van het schooljaar is altijd het moment om de minister van Onderwijs te contacteren voor een interview. Minister Pascal Smet had het deze keer over het integreren van games in onderwijs. De uitspraken van minister Smet waren natuurlijk aanleiding voor pittige discussies tussen voor- en tegenstanders. Bijvoorbeeld op de forums van kranten zoals die van De Standaard (klik HIER)
Hoedanook, of je nu voor- of tegenstander bent van het integreren van games, het blijft een feit dat een computer niet meer weg te denken is uit het leven van een kind dat nu opgroeit.
Ook in het oma-team hebben we nagedacht en uiteindelijk een beslissing genomen.
Oorspronkelijk wilden we een spel ontwikkelen dat je kon vastnemen, eventueel opbergen in een doos. Kant en klaar, af en onmiddellijk bruikbaar. De argumenten daarvoor waren dat niet in elke klas computers zijn met internetaansluiting, en dat niet elke leerkracht bedreven genoeg is om met die computer te werken.
In de loop van de twee jaar waarin we het spel ontwikkelden mailden ons steeds meer leerkrachten. Ook leerkrachten die geen pc in de klas hebben, en die een project of activiteit willen voorbereiden. Ook die leerkrachten gebruiken daarvoor eerst een pc en googelen... op zoek naar lessen van collega's, naar tips, ideeën, contactpersonen, enz.
Daarenboven is informatie en kennis heel snel verouderd. Vorig jaar konden we zeggen dat Nasa met spaceshuttles het ISS bevoorraadden, maar de laatste spaceshuttle werd op 14 mei 2010 voor het laatst gelanceerd. Geen spaceshuttles meer dus.
Dit zette ons aan het denken: maken we een spel voor het onderwijs dat je daarna in de kast kan zetten of gaan we voor vernieuwing en gaan we ervan uit dat leerkrachten het materiaal dat we maken kunnen vinden als ze een computer gebruiken? We kozen voor dit laatste. Er komt geen dure doos maar we maken gebruik van de mogelijkheden van het Internet: we zorgen ervoor dat alles gratis ter beschikking komt en dat we het samen met de leerkrachten kunnen updaten.
Informatietechnologie zit in een stroomversnelling. We gaan ervan uit dat we spellen maken voor onderwijs dat mee evolueert.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Een reactie posten