donderdag 11 februari 2010

Hoe lang duurt een reis naar Mars?


In zijn boek "Stijn en de sterren" schrijft Stijn Meuris, die geen al te grote fan is van bemande ruimtevaart, dat je om de afstand Aarde-Mars te overbruggen, met de middelen die er nu anno 2010 zijn, zo'n 1.600 dagen onderweg bent, dat is meer dan 4,5 jaar. Dan moet je ook nog eens dezelfde weg terug naar de aarde. Een astronaut is dan al meer dan 9 jaar onderweg. En dan heeft hij op Mars zelf nog niets gedaan. Neem aan dat je niet naar Mars reist om er niets te doen. Tel daar dus nog een tijd bij waarin je bezig bent met onderzoek en experimenten.
Frank De Winne verbleef "slechts" zes maanden in de ruimte, wat al een heleboel lichamelijke ongemakken met zich mee bracht. Tel daarbij nog een psychologische invloed van het zolang geïsoleerd zijn en het met een kleine groep mensen 9 jaar lang optrekken. Niet echt een fantastisch vooruitzicht.

Op de website van De Morgen staat een filmpje van het vertrek van de 6 Belgen die deelnemen aan een Mars-missie naar Utah. Eén van de dingen die worden onderzocht is het effect op mensen van het leven in een kleine ruimte.

Misschien moeten dan toch andere manieren worden gevonden waarmee mensen door de ruimte kunnen reizen. Mars is de planeet die het dichtst bij ons staat. Als je al bijna 4,5 jaar nodig hebt om naar Mars te reizen, dan is het reizen naar andere planeten, of buiten ons zonnestelsel niet te doen binnen één mensenleven. Dan zou je al naar planeten moeten reizen met vrouw en kinderen, of die in de ruimte zelf maken, je kennis doorgeven aan de volgende generaties..
Dus, moeten we anders denken. Sneller reizen? Reizen met een hogere snelheid dan het licht?
Dan komen we op het thema van tijdreizen...

Hoe je een tijdmachine maakt staat beschreven in een tof boek voor jongeren: Zo bouw je een tijdmachine, van de auteur Paul Davis.

En dan is er nog Michio Kaku, een astrofysicus die stelt dat tijdreizen hoe dan ook mogelijk wordt. Niet alleen tijdreizen maar ook teleportatie. Zoals in Star Trek ..

Misschien is dit wel de oplossing voor de toekomst?

Beem me up Scotty !


Een echte onderzoeker moet nieuwsgierig zijn, en moet kunnen fantaseren. Een onderzoeker stelt zich vragen en probeert daarvoor oplossingen te bedenken.

Een lesje filosoferen, dromen, fantaseren...
Hoe zou jij het vinden indien je heel heel lang met een groepje mensen in een kleine ruimte zou moeten leven en werken? Wat zou je het hardst missen? Wat zou je doen in die kleine ruimte? Wat zou je zeker meenemen?

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP