woensdag 6 januari 2010
Oma naar de Gaspard De Colignyschool
We kunnen geen spel ontwikkelen als we aan ons bureautje blijven zitten. We zijn elke keer blij als er vragen en reacties komen van leerkrachten.
Gisteren kregen we een telefoontje van Juf Eva van het tweede leerjaar van de Gaspard De Colignyschool in Gent. We spraken af om samen te werken. Samen met Eva kunnen we ons aanbod bijschaven, en goed afstemmen op wat leerkrachten vragen.
Ons aanbod richt zich naar leerkrachten van oudste kleuters en eerste en tweede leerjaar. Kinderen van ongeveer 5 tot 8 jaar, waarbij leeftijd eigenlijk een kleinere rol speelt dan de interesse van de kinderen. Wij zeggen nooit: "daar ben je nog te jong voor, of daar ben je al te oud voor." Wat voor het ene kind te simpel is, is voor het andere kind misschien te moeilijk. Kinderen ontwikkelen zich divers en zijn allemaal verschillend.
Om de interesses van de kinderen te kunnen inschatten zal Eva in haar klas een kringgesprek houden. Eventueel vertrekkend van een voorleesverhaal of het krantenartikel over de jongen die denkt dat hij nu een stukje van de maan bezit. Het eerste prikkelt de fantasie van kinderen, het tweede speelt in op de actualiteit. Tijdens het kringgesprek kan een mindmap of een woordspin worden gemaakt: wat weten we nu al over de ruimte en de ruimtevaart en wat willen we nu nog weten. Dat is de startsituatie: het aftasten van het thema.
Wij denken dat als je kinderen laat experimenteren en proeven van wetenschappen, dat er dan pas meer en andere vragen komen uit de kinderen zelf. Onze visie is dat de leerkracht niet altijd de kennisoverdrager moet zijn, maar wel de coach in het leerproces. Concreet bedoelen we hiermee dat de leerkracht een leeromgeving kan scheppen waardoor kinderen nieuwsgierig worden en zich ook vragen beginnen stellen. De leerkracht van haar kant kan samen met het kind op zoek gaan naar de antwoorden op die vragen. Leren is een proces. De leerkracht biedt iets aan, schept goede leeromstandigheden en coacht dan verder het proces.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten