vrijdag 19 februari 2010

Doe de regen en de donder knip klap plets!


foto: Wouter Pringels en Jan van Ooijen

Wat is onweer?
Kort gezegd is onweer een elektrische ontlading in de atmosfeer, de laag rond de aarde. Wat je ziet is bliksem, wat je hoort is de donder.

foto: Wouter Pringels en Jan Van Ooijen

Je ziet dingen sneller dan je ze hoort.
Als je wil weten of een onweer nog veraf is dan kan je tellen. Het geluid legt in drie seconden een afstand af van ongeveer één kilometer. Als je dus een bliksem ziet, en je begint te tellen weet je ongeveer hoe ver het onweer nog verwijderd is. Kan je tot 10 tellen dan is het onweer nog zo'n 3 km weg. Ongeveer... hoeveel exact kan je zelf wel uitrekenen tijdens de rekenles. Bliksem kan je bij helder weer tot 200 km ver zien. Tot hoe lang zou je maximum kunnen tellen als je heel in de verte een bliksemschicht ziet?
Een onweer kan je ook zien aankomen als er nog amper wolken te zien zijn. Als de luchtstrepen die vliegtuigen achterlaten maar langzaam oplossen weet je: er is onweer op komst!

Ken je de geluiden van onweer? Je kan ze ook nadoen !
Wouter stuurde ons een fantastisch filmpje. Op het filmpje zie je een koor dat de geluiden nadoet van onweer: je handen over elkaar wrijven, knipperen met de vingers, allemaal samen omhoog springen? Wie probeert het zelf eens? Oh ! en vergeet niet hier een filmpje van te maken en ons op te sturen. Wij zetten het dan op onze site.. we zijn benieuwd..

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP