vrijdag 5 februari 2010

Kan je met een vliegtuig naar de ruimte vliegen?

Waarom zou iemand met een vliegtuig naar de ruimte willen?
Er zijn alvast twee redenen te bedenken:
1. om vanuit de ruimte naar de aarde te kunnen kijken
2. om te ervaren hoe het voelt gewichtloos te zijn .

Astronauten trainen deze toestand van gewichtloosheid met behulp van paraboolvluchten.

Een paraboolvlucht gaat als volgt: een vliegtuig vliegt met volle kracht een recht stuk tot het zijn maximumsnelheid heeft bereikt. Dan wordt de neus van het vliegtuig scherp omhoog getrokken. Zit je in dat vliegtuig dan word je naar beneden gedrukt. Na een 15-tal seconden gaat het dan weer stijl naar beneden en kom je in een toestand van gewichtloosheid. En dat doet men dan zo'n 30 keer na elkaar.

Wie wil, en daarvoor veel centen over heeft kan ook zo'n paraboolvlucht maken. Zo'n half jaar geleden zocht een jong stel uit Broocklyn een originele manier om te trouwen. Trouwen in een toestand van gewichtloosheid leek hen wel iets. Dus boekten ze een paraboolvlucht. De huwelijksceremonie in gewichtloze toestand was redelijk lastig, vooral het zoenen bleek niet zo simpel.


En kan je met een vliegtuig helemaal tot in de ruimte vliegen? 100 km hoog?
Jawel, dat zou moeten lukken met het vliegtuig van Virgin Galactic. In december werd de Enterprise aan het grote publiek voorgesteld.

Dit vliegtuig wordt met een draagvliegtuig naar een hoogte van 15 km gebracht. Daar worden de raketmotoren ontstoken waarna het vliegtuig tot een hoogte van 100 km boven de aarde kan vliegen. 100 km boven de aarde bevind je je in de ruimte. De hele vlucht duurt 2 uur. Dus ja, je kan met een vliegtuig naar de ruimte vliegen. Voorlopig is dat een dure grap. Zo'n 200 000 dollar. Toch zijn er al 300 mensen die een ticketje hebben gekocht.

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP