Korte situering
De Jeugdwerkgroep Ruimtevaart werd in 1994 geboren in de Volkssterrenwacht Beisbroek te Brugge, na een gezamenlijke werking waarin we een pakket ruimtevaart en sterrenkunde aanboden zijn we in 2005 onze eigen weg opgegaan en ontstond de Jeugdwerkgroep Ruimtevaart VZW.
Deze vzw ging al gauw van een 20 tal leden naar de huidige 69 leden. Deze leden hebben we verspreid over verschillende afdelingen: Café Korolev (de studenten 18+), De Pathfinder (16-18 jaar), De Ruimtekids (12-15 jaar) en sinds dit werkjaar de Minikids (7/8 tot 12 jaar).
Onze werking bestaat vooral uit ledenactiviteiten. De verschillende verenigingen komen meermaals per maand samen en beoefenen ruimtevaart ea. In groep. Maar het moet ook niet altijd ruimtevaart zijn, we gaan elk jaar gaan schaatsen, naar zee, we organiseren barbecues, …
Naast deze ledenactiviteiten bieden we ook verschillende andere activiteiten aan, binnen onze doelstelling - het populariseren van ruimtevaart, sterrenkunde en aanverwante wetenschappen (zoals luchtvaart, scheikunde, fysica, weerkunde, …). We bieden elk jaar ook een 4 tal kampen aan waar ons Space Camp (8/9 - 13 jaar in samenwerking met Jeugd Cultuur en Wetenschap) de kers op de taart van een jaar voorbereiding is.
Anderzijds bieden we ook verschillende excursies aan zoals een uitstap naar de DLR in Keulen, V-Wapens gaan zoeken in Noord-Frankrijk, de airshow in Koksijde, verschillende beurzen zoals de Vlaamse Ruimtevaartdagen, Wetenschapsfeest en AEG 2009.
Vrij kenmerkend aan onze werking is ook dat we tijdens heel wat activiteiten de ouders van onze leden betrekken, bijvoorbeeld bij grote excursies, ons jaarlijks verjaardagsfeest, de Barbecue op het einde van het jaar, … daar nodigen we de ouders van onze leden uit en die komen maar al te graag de sfeer opsnuiven en mee de wondere wereld van de ruimtevaart en sterrenkunde beleven.
De minikids
De minikids, leeftijd 7/8 tot en met zesde leerjaar, richten zich op de jongsten onder de geïnteresseerden. We hadden al enige tijd in de gaten dat er een bepaalde vraag was naar een werking, die uniek is in België, rond ruimtevaart voor kinderen. Maar toen ik ermee begon in oktober 2008 kon niemand verwachten dat ik 6 maanden laten activiteiten zou voorzien voor 21 kinderen. Sommigen onder hen komen zelfs van rond Brussel elke keer om erbij te zijn.
De Minikidswerking probeert om ruimtevaart ea. in een formaat te gieten die zowel aantrekkelijk is voor de jongsten en niet te kinderachtig voor de oudsten. Dit is op zich een uitdaging maar na wat proberen lukt dit goed.
We hebben al activiteiten gedaan rond: Frank De Winne, aardobservatie, vliegtuigen en raketten, de space shuttle, …
Ik probeer binnen deze werking een combinatie te zoeken tussen fantasiespel (bv de integratie van onze Space Shuttle), theorie, Ontwerp -en knutselactiviteiten. Er wordt gebruik gemaakt van enorm veel didactisch materiaal: foto's, films, boeken, een eigen planetarium, zelf samengestelde filmpjes, ...
Alle onderwerpen zijn ook gekozen door onze deelnemers. Elke drie bijeenkomsten ga ik na wat de meest gevraagde onderwerpen/activiteiten zijn en daar pas ik onze planning op aan. Tevens probeer ik ook voor elke activiteit een passende knutselactiviteit te zoeken. Zo hebben we rond het onderwerp Space Shuttle kennis gemaakt met onze Japetus Cockpit die we op onze kampen gebruiken om de kinderen eens te laten voelen hoe het is om een echte astronaut te zijn, en daarnaast het maken van Shuttle-Gliders.
Natuurlijk staat bij ons de boog niet altijd gespannen en is er voor elke bijeenkomst, die plaats vindt op een zaterdagmiddag van 14 tot 17 uur, een uur de tijd voor sport en spel en boterhammetjes met choco of confituur
Onze kinderen worden op de hoogte gehouden aan de hand van een nieuwsbrief die ze zowel in de elektronische mailbox van de ouders kunnen ontvangen als in de goede oude brievenbus. Daarin staan de afspraken voor de komende bijeenkomst en wat nieuwtjes over komende kampen en activiteiten, evenals een kalender voor de komende bijeenkomsten.
Voor meer informatie over de minikids kan je altijd terecht bij Tijl Desmet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten