vrijdag 15 mei 2009

gericht luisteren? Hallo is daar iemand? Hoe plast een astronaut?

In De Speurneus kwam Ingrid Antheunis een verhaal vertellen en we merkten daar dat de kleuters afhaakten tijdens het verhaal, als er niet tegelijkertijd prenten worden getoond. Het verhaal was wel redelijk abstract... De grote beer was al ter sprake gekomen in de klas als een sterrekundig fenomeen, en nu ging het ineens over een echte beer, in een niet realitische context. Toen Ingrid echter het verhaal opnieuw hernam, ditmaal mét prenten hingen de kinderen aan haar lippen. Beeld bij het verhaal was in dit geval echt essentieel om de kinderen te kunnen boeien.

Leve het bestaan van internet en online shops ! Amper één nachtje na het bestellen van de luistercd 'Hallo is daar iemand" viel die al in onze brievenbus.
Het lijkt me interessant om na te gaan in hoeverre kleuters (kunnen) geboeid raken door een luistercd zonder bijhorende prenten. Het thema klopt in elk geval: zowel in De Speurneus als in De Vlieger komen alweer de aliens en de marsmannetjes opduiken. Op deze luistercd wordt een antwoord gegeven op vragen als: bestaan er echt Marsmannetjes? Lijken buitenaardse wezens op mensen? Hoe praat je met een alien?, enz.
Er staat geen leeftijd op de cd. Zelf even geluisterd... ik ben écht benieuwd hoe de kleuters hierop reageren. Verslagje volgt...

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP