vrijdag 8 mei 2009

Oma zit in de ruimte, en cirkelt over Leuven - 8 mei 2009


Als je 5,6,7 jaar bent, en je wil astronaut worden, ja dan moet je wel één en ander leren. Bijvoorbeeld: op voorhand leren nadenken.. een manier om dat te oefenen van kleinsaf aan is bijvoorbeeld een bee-bot leren programmeren.
Onze eerste groep die Oma tijdens de Vlaamse Ruimtevaartdagen wilde bijstaan was een fantastisch klasje uit de Leuvense freinetschool De Appeltuin. Dàt was nog eens een meevaller zeg! Die kinderen wisten al héél veel over de ruimte en de ruimtevaart. Ze konden alle planeten zomaar opsommen, zelfsl in de juiste volgorde, ze wisten dat er op de maan veel kraters waren, en niet alleen dat, ze konden zomaar élke vraag beantwoorden. Een bee-bot leren programmeren was voor hen dan ook een fluitje van een cent.


Even later testten we of ze ook héél snel konden reageren. Dat deden we met behulp van een stok, verdeeld in compartimenten. En ja hoor, op het reactievermogen was niets aan te merken.




Oma haalde opgelucht adem toen ze de helpers Elke, Ellen en Jasmina zag opduiken. Die kwamen demonstreren hoe je met citroenzuur en bakpoeder en water een scheikundige reactie kon opwekken, genoeg om een klein potje de lucht in te krijgen. Een goed begin om later ook te zoeken naar hoe je raketten kan lanceren.


Het proefje: je hebt nodig: een filmrolkokertje dat goed afsluit, citroenzuur (dat haal je in de apotheek), bakpoeder en water.
Je doet een koffielepeltje citroenzuur in het kokertje, je voegt daar een heel klein beetje water aan toe zodat het citroenzuur oplost in het water, dan voeg je daar een koffielepeltje bakpoeder bij. Snel het dekseltje erop, en omgekeerd, dus met het dekseltje naar onder op de grond zetten.
Wachten tot het citroenzuur en het bakpoeder zorgen voor een reactie zodat KNAL ! het kokertje de lucht ingaat. Spannend !

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP