donderdag 14 mei 2009

Boek Aarde en heelal, vragen en antwoorden

Ondertussen zijn al heel wat boeken de revue gepasseerd. Kinderen brengen boeken en boekjes mee naar school, in de school worden boeken uit de andere klassen gehaald en de juffen trekken met de kinderen naar de bib. Honderden boeken zijn er al geschreven over de ruimte, de ruimtevaart, het zonnestelsel, de planeten...

Maar dit boek is wel één van de betere: Aarde en heelal, vragen en antwoorden, geschreven door Anita Ganeri, John Malam, Clare Oliver en Adam Hibbert. ISBN 1-40545-238-2

Het bijzondere aan dit boek is dat de stukjes tekst zeer kernachtig zijn. Eén vraag met één kort antwoord met tekeningen die het antwoord verduidelijken.

Een voorbeeld:
Hoe verandert de maan van vorm?
Dat doet hij niet - hij is een bol, net als de aarde, maar omdat de maan om de aarde cirkelt zie je telkens een andere hoeveelheid van het oppervlak verlicht. Hij lijkt langzaam te veranderen van een sikkeltje tot een hele schijf en weer terug.

Aan de leerkracht om hierbij de tekeningen te tonen maar om dit antwoord ook op andere manieren begrijpbaar te maken voor kleuters. Dat is wat juf Katrien bijvoorbeeld zal doen. De vraag hoe het komt dat de maan van vorm verandert is een vraag die dichtbij de belevingswereld staat van kinderen. We bestelden een pakket om een maankijkdoos te maken, maar Katrien is ook van plan om dit met behulp van een lamp en een wereldbol te tonen.
Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP