Nadat Bill Bryson een boek schreef 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' schreef hij er ook één voor kinderen: 'Een heel kleine geschiedenis van bijna alles'.
In dat boek schrijft hij dat voor hem alles begon toen hij als 10-jarige een heel oud natuurkundeboek kreeg. Hij geraakte helemaal in de ban van een plaatje van een model van het binnenste van de aarde. Hij nam het boek mee naar huis, maar toen hij het boek begon te lezen kwam de teleurstelling: het boek was helemaal niet spannend..
Het boek gaf geen enkel antwoord op de vragen die door de plaatjes werden opgeroepen zoals:
- hoe is er een zon in het midden van onze planeet terecht gekomen, en hoe weten ze nu hoe heet die is?
- en als het daar beneden zo flink brandt, waarom is de grond onder onze voeten dan niet heet?
- en waarom smelt de rest van het binnenste dan niet - of smelt het soms wel?
- en als de kern zichzelf uiteindelijk heeft opgebrand, zakt er dan een stuk van de aarde in die leegte, zodat er in het oppervlak een enorme deuk ontstaat?
Bill kwam geleidelijk aan tot het inzicht dat auto's die over de aarde reden niet ineens in een heel diepe ravijn zouden storten, richting binnenste van de aarde, maar dat de aarde bestond uit afzonderlijke lagen.
En dan vroeg hij zich af: 'Hoe weten ze dat?'
De wetenschap over de aarde en het heelal is er ook maar geleidelijk gekomen. Tot eind jaren zeventig hadden geleerden ook nog geen antwoorden op deze vragen. Maar nu weten we wel een heleboel meer. Bill Bryson vond dat hij, wat hij nu weet, wel eens kon opschrijven, maar zo, dat het voor een leek, een kind, bevattelijk wordt om lezen, én dat het antwoorden kon geven op de vragen die hij zichzelf als kind stelde.
Het resultaat is een pareltje geworden. Heel leesbaar, korte stukken tekst, humoristisch en verstaanbaar, met duidelijke foto's en grappige tekeningen. Een 'must have!' voor iedereen die zich afvraagt hoe het heelal in elkaar zit, en hoe wetenschappers antwoorden hebben gevonden.
Van de oerknal, hoe de ruimte is opgebouwd, hoe de aarde is ontstaan, hoe lang dit geleden is, hoe de planeten zijn ontdekt, waaruit ze zijn opgebouwd, wat er door het heelal zweeft, hoe groot het heelal is, hoe het komt dat wij op aarde leven,... je vindt het allemaal terug in dit boek.
En met een heel duidelijk standpunt: "wetende hoe moeilijk het is geweest om hier te komen, zou je denken dat we de planeet die ons gemaakt heeft zouden willen beschermen... maar dat we daar niet al te best in slagen".
Het is geen kleuterboek. Het is wel een boek dat ouders en leerkrachten in staat stelt, de vragen van jonge kinderen te beantwoorden.
Zelf zou ik als kind nachtmerries hebben gekregen had ik geweten hoe gevaarlijk de ruimte eigenlijk is en wat voor een geluk wij hebben dat op aarde nog geen meteoriet is ingeslagen die de aarde in een fractie van een seconde kan vernietigen. Dus misschien moeten ouders van nieuwsgierige, maar gevoelige kinderen, hier en daar maar een stukje overslaan.
Het is een ongelooflijk boeiend boek. Er is ook een volwasseneneditie , maar ik weet zeker dat een volwassene aan dit jeugdboek ook een kluif zal hebben.
In de lijst met boeken voor leerkrachten, die kinderen en jongeren, gaande van kleuters tot het het laatste jaar van het secundair onderwijs, iets willen leren over de aarde en het heelal, staat dit boek op de eerste en de bovenste beste plaats.
Uitgeverij Atlas Amsterdam/Antwerpen. Het boek kost ong. 20 euro.
Op de site van Bol Com, kan je het boek inkijken.
Bedankt Daisy voor deze tip!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten