De kinderen van juf Swaniek uit Apeldoorn willen ook graag weten welke planeten er allemaal bestaan.
Laten we eerst iets zeggen over het ZONNESTELSEL.
Met het zonnestelsel bedoelen wij de zon en alle objecten die rond de zon draaien.
De zon is een ster. Het is de ster die het dichtst bij de aarde staat. Alle andere sterren die je kan zien, staan verder weg. Sterren zien we als kleine stipjes, heel ver weg.
De zon is heel groot. Daarom heeft ze ook zoveel zwaartekracht en draaien er allerlei objecten in een baan rond de zon.
Dankzij satellieten die astronomen in de ruimte hebben gebracht, kwamen we te weten dat er 8 planeten rond de zon draaien. Met het blote oog, of met sterrenkijkers kan je behalve de aarde nog 5 andere planeten waarnemen. Maar dankzij de satellieten kunnen beelden naar de aarde worden gestuurd en kunnen we dus de ruimte verder verkennen.
Misschien zijn er ergens ver weg in de ruimte wel meer planeten die misschien rond een andere ster draaien, maar tot nog toe weten we daar weinig van. We houden het dus voorlopig bij de acht planeten die, elk in een eigen baan, de zon draaien.
Rond sommige planeten draaien manen. De aarde heeft ook een maan. De maan van de aarde noemen we gewoon "Maan", maar er zijn ook planeten die meer manen hebben. Rond de planeet Jupiter bijvoorbeeld draaien er veel meer. Die hebben namen als "Io" en "Europa" of "Thebe".
Onze maan is dus geen planeet. Het is een maan.
Hieronder zetten we alle acht planeten op een rij. Elke planeet heeft een naam gekregen.
Tussen de zon en de aarde in, draaien twee planeten: Mercurius en Venus
Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat. Mercurius is ook de kleinste planeet.
Venus. Vanaf de aarde gezien is Venus na de zon en de maan, het meest heldere object aan de hemel. Venus is vanaf de aarde alleen maar zichtbaar van 1/2 tot 4 uur na zonsondergang of voor zonsopgang. Daarom wordt Venus ook wel morgenster of avondster genoemd. Een beetje verwarrend want Venus is geen ster maar een planeet.
Aarde
De aarde is dus de derde planeet, vanaf de zon. Mercurius en Venus noemen we binnenplaneten omdat ze draaien in banen rond de zon, maar tussen de zon en de aarde in.
De andere planeten noemen we buitenplaneten.
Als we vanaf de aarde verder weg reizen van de zon, komen we eerst bij Mars. Mars is ook de planeet die het dichtst bij de aarde staat. Op Mars rijden kleine wagentjes rond die vanaf de aarde naar Mars werden gestuurd. Misschien komt er nog wel een dag waarop ook een mens op Mars landt.
Verder weg van Mars draaien een heleboel asteroïden in een gordel rond de zon. Dit noemen we de asteroïdengordel.
De planeten tussen de asteroïdengordel en de zon zijn rotsplaneten. Als je even geen rekening houdt met de hitte of de koude, zou je kunnen zeggen dat je op die planeten zou kunnen staan. Dat zijn dus Mercurius, Venus, Aarde en Mars.
Verder weg van de zon, verder dan de asteroïdengordel kennen we nog vier andere planeten.
Dat zijn de reuzeplaneten, het zijn gasplaneten, daarop zou je nooit kunnen landen.
Deze vier planeten zijn:
Jupiter is de allergrootste planeet in ons zonnestelsel. Jupiter herken je aan de stormvlek.
Saturnus herkennen we aan haar scheve ring. Men gaat ervan uit dat er een heel groot object tegen die ring is gebotst waardoor die scheef is komen te staan. Omdat Saturnus zo snel draait zijn de polen wat platter. Saturnus is de lichtste planeet. Lichter dan water in elk geval. Indien we een bak zouden hebben waar Saturnus in past, dan zou die blijven drijven.
Uranus is een grote ijsreus die nog maar zo'n 300 jaar geleden werd ontdekt. Met het blote oog kan je Uranus niet zien. Met een verrekijker, enkel als je heel precies weet waar je moet zoeken. Met de sterrenkijker zie je een groenachtig schijfje. Uranus is de eerste planeet die ontdekt is, dankzij de ontdekking van de telescoop. Zo'n 15 jaar geleden ontdekte men met hulp van een telescoop die in de ruimte hangt, een satelliet dus, dat Uranus, niet één maar twee ringen heeft.
En de laatste planeet die het verst van de zon is verwijderd is Neptunus. Ook Neptunus werd ontdekt met een telescoop. We kunnen Neptunus maar zelden waarnemen want Neptunus heeft 165 aardjaren nodig om een rondje rond de zon te draaien! Neptunus werd zo'n 164 jaar geleden ontdekt. Dat betekent dat we de planeet zullen kunnen zien in 2011. Dat is dus niet zo lang meer!
Astronomen hebben besloten dat Pluto geen echte planeet, maar een dwergplaneet is. Hij hoort dus niet meer thuis in het rijtje van de echte planeten.
In het filmpje hieronder worden ze nog eens allemaal opgesomd.
zondag 7 maart 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten