dinsdag 8 december 2009

Wolken in de lucht


Stel je voor: je ligt op je rug in het gras... dan zie je de wolken. In die wolken zie je misschien wel een boot, of een mannetje, of een wolf, of ... Wat je maar ziet, je kan het schilderen, op grote vellen papier... de blauwe lucht met grote en kleine, dikke en smalle, lichte en donkere,... wolken.


In de Gentse Freinetschool Het Prisma maakten de allerkleinsten mooie wolkenhemels met wattenbolletjes. Ja zo'n bolletje kan je uitrekken of opproppen en met vele bolletjes maak je een prachtige lucht. Er zijn nog veel andere materialen waarmee je een wolkenhemel kan maken.

Aan de wolken kan je ook zien wat voor weer het wordt.
Als je 's avonds bij zonsondergang schaapjeswolken ziet dan weet je dat het de volgende dag mooi weer wordt bijvoorbeeld. Geleerden hebben al die soorten wolken een naam gegeven. De schaapjeswolken noemen zij bijvoorbeeld cirrocumuluswolken.
En de wolken die een beetje lijken op de golven van de zee en heel laag hangen zijn de strattocumuluswolken.
Als je de wolken kan lezen, dan kan je het weer voorspellen.

Maar weet je wat wolken eigenlijk zijn?
Dat kan je uitvissen door proefjes te doen en zelf wolken te maken.
In Technopolis staat een hele grote wolkenmaker. Die maakt wolken die je kan aanraken, je kan erin blazen, je kan ermee beeldhouwen, je kan er aan voelen..

Zelf kan je ook een wolkenmaker maken. Een kleintje:
Doe vijf centimeter warm water in een slakom. Leg ijsblokjes op een bord en zet het bord met ijsblokjes op de slakom. Doe dan het licht uit. Schijn met een zaklamp op de lucht tussen het water in de kom en het bord. Enkele minuutjes later til je het bord op en ja hoor, dan verschijnt er een wolk. Als je het bord terug op de slakom zet en je wacht nog een kwartiertje of zo, dan begint het te regenen !

Wolken zijn piep en piepkleine druppeltjes water in de lucht, die samen een wolk vormen.
Die druppeltjes komen in de lucht terecht omdat de zon de aarde opwarmt waardoor er waterstof verdampt en naar omhoog stijgt.

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP