zondag 6 december 2009

Twinkle twinkle little star...

De kleuters van Juf Marleen, die ons liet weten dat we in haar klasje in Zaffelare ons Oma-spel mogen komen testen zijn ondertussen druk doende rond sterren..

Wat zijn sterren eigenlijk? Sterren zijn kolkende, draaiende bollen van heet, lichtgevend gas.
Er zijn er miljoenen en miljarden van, meer dan we ooit kunnen tellen.

Sterren troepen ook samen.
Een groep sterren noemen we een sterrencluster. Soms bestaat zo'n cluster uit slechts enkele sterren, maar soms zijn er in zo'n cluster wel duizenden. Sterren in een cluster zijn allemaal uit dezelfde gas-en stofwolk ontstaan. Want zo worden sterren geboren: uit zo'n wolk die ronddraait. Binnenin die wolk komt er energie vrij. Wanneer de energie het oppervlak bereikt, geeft de ster licht.

Een sterrenhemel kunnen we ook maken in de klas. Hieronder staan de sterretjes van de kinderen van Juf Marijke uit de Speurneus.

Een blad zwart papier en allerlei dingen waarmee je gaatjes kan maken: het einde van een paperklip, een nagel, een naald, een stokje, een stukje metaal, alles wat door het papier heen kan is bruikbaar.

En dan gaatjes maken.
Oudere sterren zitten dicht op elkaar geplakt in bolvormige clusters, jonge sterren zijn op een losse manier met elkaar verbonden in open clusters.

En hoe een ster sterft? Na miljarden jaren geraken de gassen van een ster opgebruikt en begint de ster uit te doven. Maar het kan dan nog miljoenen jaren duren voordat ze sterft.
Een ster kan met een gigantische explosie aan haar einde komen. Zo'n explosie noemen we een supernova.

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP