zondag 7 november 2010

Krijgen we - eventjes - een tweede zon?


640 lichtjaren van ons, staat een ster met de naam Betelgeuze, op het punt om te ontploffen. Dat is volgens de wetenschappers niet gevaarlijk.
Betelgeuze is een rode superreus op het einde van haar leven. Ze heeft nu bijna al haar brandstof opgebrand, zodat er nu steeds zwaardere, minder brandbare elementen opduiken. Op het einde van haar leven zet een ster sterk uit, wordt ze steeds groter. Betelgeuze is nu al zo'n 650 keer groter dan de zon. De allerlaatste fase van een ster is de supernova: de ster die vrijwel al haar materie uitbraakt in de vorm van superhete gassen. Dat levert dan elnkele weken lang tot drie miljard keer meer licht op dan wat wij nu van de zon ontvangen.

Omdat Betelgeuze, in galactische termen dan, redelijk dicht bij ons staat, zou het dus kunnen dat het enkele weken lang 's nachts niet donker wordt. Eigenlijk hebben wij dan, tijdelijk, een nieuwe zon die de aarde verlicht.

Over het tijdstip zijn de wetenschappers het niet eens. Sommigen zeggen dat we het licht van de ontploffende Betelgeuze zullen zien in 2012. Andere wetenschappers zeggen dat de ontploffing nog 10.000 of langer op zich zal laten wachten.

We'll see. Or not.

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP