maandag 28 juni 2010

Kunnen we ons voorbereiden op een zonnestorm?


Wetenschappers zijn het eens: ergens in 2012-2013 mogen we ons aan een zonnestorm verwachten die dagen, sommigen zeggen: maanden, alle elektronische apparaten zal ontregelen. Computers, gps-systemen, stroomnetten, luchtvaart, radiocommunicatie.. niets zal nog werken.

Zo'n storm ontstaat doordat twee cycli die de zon doorloopt in 2012-2013 zullen samenvallen. Enerzijds doorloopt de zon een cyclus waarbij om de 22 jaar de magnetische energie piekt, en anderzijds vermenigvuldigt om de elf jaar het aantal zonnevlekken. Die zonnevlekken zijn grote en hete uitbarstingen aan de oppervlakte van de zon.
Beide cycli beïnvloeden het magnetisch veld van de aarde.

De zon draait al een tijdje op een ongewoon laag pitje. Daarom zal de storm die verwacht wordt des te heviger zijn.

Zo'n zonnestorm is er al eens eerder geweest: in 1858 was er het zogenaamde "Carrington-incident". Deze zonnestorm schakelde de telegraaflijnen uit en het noorderlicht was tot op Cuba te zien.
Maar dat was 1858, toen waren er nog geen computers en alle elektronica waar we nu gebruik van maken, en waar we eigenlijk afhankelijk zijn van geworden. Onze auto's zitten vol elektronica, dus het verkeer zal ook lam liggen. Het luchtverkeer zal moeten worden omgeleid, weg van de noordpool, waar de elektromagnetische impact van de zonnestorm het grootst zal zijn, supermarkten, gezondheidszorg, verwarming, verkoeling,.. zal alles uitvallen? Hoe bereid je je daarop voor?

http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=11236

1 opmerking:

landscape canvas art zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP