woensdag 28 april 2010

Oma gaat naar school

Hieronder kan je doorklikken naar vier artikels, verzameld op amper een paar dagen: overbevolkte klassen, kinderen en leerkrachten die elkaar niet verstaan, .. iedereen die ook maar een beetje begaan is met onderwijs zegt al jaren dat het zo niet verder kan.
Klassen worden nog altijd samengesteld op basis van leeftijd, de groepen zijn te groot maar nu zijn ook nog eens de leerlingen te divers en wordt de afstand tussen leerling en leerkracht steeds groter: leerlingen zijn multimediaveelvraten (lees hier het artikel) terwijl in de scholen een pc niet te pas komt.
Dit is geen vingerwijzing naar de leerkracht. Respect ! Wel één naar hoe onderwijs stagneert terwijl de hele wereld razendsnel verandert. We zitten in wat later in de geschiedenislessen zal vermeld worden als de digitale revolutie in een maatschappij die snel veranderde naar een multiculturele samenleving.

Ik kreeg vandaag een mail van een mama van een jongetje van 4,5 jaar. In de mail stonden een paar vragen van haar 4-jarige zoon:
- hoe kan de zon nou altijd branden als er geen lucht (zuurstof) is? - waarom vallen er soms stenen van de maan? (kometen, hij denkt dat die van de maan komen)
- hij vraagt zich ook af waarom de space shuttle geen ramen heeft die open kunnen en
- waarom een astronaut nooit zijn helm mag afdoen


Ik vraag mij oprecht af hoe het mogelijk is om antwoorden te geven op dit soort vragen in een kleuterklas waar 42 kinderen 4 maal per dag, allemaal tegelijk op een potje moeten, omdat de chaos anders niet te overzien is. Is er tijd om vragen te beantwoorden? Hoe kan je aan een kind uitleggen wat een space shuttle is zodat hij zich kan afvragen waarom een space shuttle geen raampjes heeft, als dat kind een vreemde taal spreekt en je geen beelden kan tonen op een pc..

De artikels uit de krant deze week:

"Leraar gebruikt bijna nooit computer in de les" Bron: De Gentenaar 28.04.10, lees het volledig artikel


Bron: De Gentenaar, 24.04.2010. De grootste kleuterklas van Vlaanderen, 42 peuters en kleuters samen in één klasje...hallucinant.. lees het volledige artikel

Bron De Gentenaar 27.04.10.
Onderschrift bij de foto: "De kleuterjuffen Lindsay en Leen met hun kleuters: 'Probeer maar eens uit te leggen dat iets op een stoel ligt, als er geen enkele kleuter in de klas zit die zelfs maar weet wat een stoel is.' Lees meer...

Geen opmerkingen:

Oma gaat de ruimte in


  © Blogger templates Inspiration by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP